Genom sin vittomfattande och tvärkonstnärliga verksamhet, har Ralph Lundsten under lång tid varit – och är fortfarande – av stor allmän-kulturell betydelse. Hans musik spelas världen över och genom den signaturmelodi som Utlandsradion använde i sina sändningar, 1984–2011, – vår fungerande ”nationalsång” – blev han än mer Sveriges musikaliska röst i vida världen, och melodin världens mest spelade!
42 år
69 år
4 månader5 år29 år
36 år42 år50 år
60 år68 år69 år
70 år74 år80 år!!!
Ralph Lundsten är Sveriges internationellt mest kända tonsättare. Han är också filmare, konstnär och författare! Bor i rosa sagoslott vid Skurusundet (huset blev riksbekant som Sveriges första chockrosa villa i mitten på 70-talet), där även bild- och elektronmusikstudion Andromeda finns. Det är svårt att sammanfatta renässans-människan Lundstens breda konstnärliga verksamhet! Under hela 60-talet var han också vår mest prisbelönte kortfilmare med bl.a. Filminstitutets kvalitetspris 4 år i rad! Konstnären Lundsten fick stora Biennalpriset i Paris 1967 för EMS NR 1, en bild- och ljudkomposition som då var Sveriges Radios första samkomponerade bild/ljudprojekt.
Förutom egna utställningar har han också medverkat i Hej stad på Moderna museet 1966, Feel It på Nationalmuseum 1968, i Contemporary Crafts i New York, Biennalen i Milano 1968, Triennalen i Paris 1969 m.m. Hans Kärleksmaskin (spelbar genom hudkontakt) var så sent som i fjol utställd hela sommaren på Musikmuseet i Stockholm. Till hans välbekanta Andromedastudio kommer otaliga besökare och får bland annat bekanta sig, förutom Kärleksmaskinen, med världens äldsta synthesizer med polyfoni och sequencer! Musikmuseet har redan haft två utställningar över Lundstens liv och verksamhet, Fantasin är den del av vår verklighet,1991 och Livskärlek, 2000 och de hoppas på att få göra Ralph Lundstens konstnärshem och musikstudio Andromeda till ett eget museum! Hans barndomshem i Ersnäs, Norrbotten är redan ett sådant och heter Ralph Lundstengården.
Två engelska musikforskare besökte i somras Sverige, för att skriva en bok om alla europeiska tonsättares minnesmärken och museer. De valde att i Sverige endast besöka och skriva om Alfvén i Dalarna, Peterson-Berger i Jämtland, Ralph Lundstengården i Norrboten och Bellman i Stockholm!!! De visste då inte att Lundsten fanns i livet, så nu blir han den enda levande tonsättaren i hela detta lexikon!
Till många kollegors förargelse har han också en fan club, med närmare 2000 medlemmar, egen tidning och egna festivaler.
Det hela började när hans ”Sommarprat” i radion 1981 blev så populärt att Andromeda fan Society bildades, en fan club till de Lundstenska tonerna och tankegångarna. Hans ”Sommarprat” 1984 och 1989 blev lika omtyckta och av de 1500 tack- och kärleksbreven brukar han citera en 85-årig dam som skrev: ”det här var så härligt och roligt att jag kissade på mig – tack ska Du ha!” Det är enligt Ralph hans bästa recension… Författaren Lundsten har utgivit sina livskåserier i boken Lustbarheter.
Den japanska serietecknaren Harukichi visar sin beundran inför den ”levande legenden” tillika ”syntkungen” (Harukichis ord) Ralph Lundsten med denna fantasifulla tecknade serie om den i seriekretsar berömda DJ-katten Gosshie som möter ”rymdvarelsen” Ralph:
DJ-katten Gosshie möter en rymdvarelse (pdf, översatt till svenska av Daniel Ahlgren).
Han är en kreativ, aktiv och kärleksfull livsdyrkare, en skapande ande i sin rosa villa och han har nog, som han själv formulerat det, ”fötterna på jorden men huvudet bland molnen”. Lundsten är paradoxalt nog alltid kontroversiell, går sin egen väg och har alltid sagt vad han tyckt – samt skrivit musik som människor kan höra på. Han uppfattas av många makthavare och mindre framgångsrika kollegor som svårplacerad i det alltför uppspaltade musiklivet. Må han nu själv få ett ljust liv och det stöd och den erkänsla som svenskt musik- och kulturliv aldrig givit renässansmänniskan Ralph Lundsten!!!
Lars Tilling, dirigent, tonsättare och
TV-producent: Musikspegeln
Senare i de Lundstenska sfärerna
Far och dotter
Lundstenarna 2013: Ralph, Lina, Diana