Opus 58, 1971
Ralph Lundsten
To play the media you will need to either update your browser to a recent version.
Gustav III, svensk konung 1771–1792. ”God afton vackra mask” är en av den svenska historiens klassiska repliker. Det var Jakob Johan Anckarströms lösenord, då han på operamaskeraden den 16:e mars 1792 riktade sin pistol mot konungen Gustav III. Skottet på maskeraden ekar i kungens hjärna. Innan han dör upplever han det dramatiska ögonblicket om och om igen, som en evig repetition på teatern…
Operamaskerad: I kungens fantasi rämnar spegeln framför vilken han klär sig till maskeraden. Ur spegelskärvorna myllrar gästerna fram, svartklädda figurer med vita masker närmar sig. Rop på hjälp – ”Kungen är mördad!”
Spegelkabinett: Liggande på en divan ser Gustav sin mor änkedrottningen som ett porträtt på väggen. Hennes ansiktsuttryck är likgiltigt, okänsligt.
Skrattskärvor: Spegelskärvornas dans igen, maskeradgäster, svarta figurer, vita masker – och så det där skottet…
Idyll och panik: Kungen och hans drottning dansar pastoralt i parken. Mördaren höjer pistolen, men modet sviker honom.
Konspiration: Den aristokratiska ligan konspirerar bakom kungens rygg.
Tjusarkonung: Den enväldige monarken, teaterkungen, beundrar sig själv som en levande staty i ett virrvarr av spegelskärvor.
Masque: Svarta figurer med vita masker glider runt i en evig cirkeldans.
Comédie: En grotesk teaterföreställning slutar med att en skådespelare höjer sin pistol mot kungen.
Dödsläger: Kungen ser för sig hur mördaren förs till galgbacken och avrättas. Åskådarna bär vita masker – bödelsleken är ett maskeradskämt. Och för sista gången ekar skottet i kungens hjärna…
© 2013 Ralph Lundsten